Krukväxter

 

Holländska växtexperten Rob Herwig passar perfekt som ingressbild på denna sida om krukväxter på 70-talet. Iförd minst sagt tidsenlig klädsel och med de helt rätta 70-tals glasögonen ser han genom tiden på oss nutida betraktare.

 

Många är vi som genom honom lärde oss allt, eller nästan allt, om exotiska krukväxter.

Ville vi sedan införskaffa växter till hemmet så var IKEA redan då något av en hovleverantör.

 

Om Du nu rullar nedåt på sidan så är The 70s  ganska säker på att ett igenkännande leende kommer att synas på Dina läppar. Eller?

 

Bläddra nu

 

Denna vackra krukväxt kunde allt som oftast tappa sina stiliga blad. Ficus benjamina, som den heter på latin, har dock förmåga att återfå bladen om förhållandena blir bättre.

Textruta: Benjaminfikus

Dracaena marginata är det latinska namnet. Ibland kallas den också, felaktigt, för banddracena på svenska. Svår att ta död på (!) och en omtyckt växt för alla.

Textruta: Kantdracena

Ormbunken, Pteridophyta spp, är en vanlig krukväxt. Dock något begränsad hållbarhet. För mycket vatten, för lite vatten. Äh, vi drar till IKEA och tjackar en ny...

Textruta: Ormbunke

Det krångliga latinska namnet är Solenostemon scutellariodes. Betydligt lättare var (är) skötseln, mycket ljus och vatten så blir den hur fin som helst, åtminstone om sommaren.

Textruta: Palettblad

Denna giftiga växt, Dieffenbachia, fanns också den i många fönster. Jag minns inte att giftigheten var så omdebatterad, men det där med säkerhet var ju inte riktigt lika viktigt då.

Textruta: Prickblad

Var Du med på 70-talet så hade Du nästan garanterat minst en Yuccapalm, Yucca elephantipes, hemma. Ofta var de dessutom inköpta på IKEA. Känns detta igen?

Textruta: Yuccapalm		 	        Mer

Euphorbia trigona är en riktig klassiker. Anlagen tålig och snabbväxande gav den en given plats i hemmet. Väl snabb kanske? Den var inte så lätt att "dumpa" med sina taggar och giftiga växtsaft.

Textruta: High Chaparall

Denna palmliknande växt var vanlig i "Gröna rummet"  (minns ni det?) på IKEA. Chamaedorea elegans är det latinska namnet och den fanns alltså  i mångas vardagsrum.

Textruta: Bergspalm		 	        Mer

En graciös hängväxt är definitivt Aspargus Densiflorus "Sprengeri" eller hängsparris som den kallas på svenska. Med sitt sirliga hängande bladverk pryder den vilket fönster som helst.

Textruta: Hängsparris

Den färggranna Codiaeum variegatum passade perfekt in i 70-talets färggranna interiörer. Dessvärre bleknar den fort om miljön var för ljusfattig, men då fick det väl bli en ny...

Textruta: Kroton		 	        Mer 
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Växter    Kök