Böckernas värld

The 70s -

Att läsa böcker var nog ändå vanligare på 70-talet, än idag Till dagens digitala medier var det ju ännu långt kvar. Oavsett tidsperiod är det få saker som griper tag i en så mycket som en bra bok.

 

På 1970-talet var ju också boken en ännu viktigare källa till kunskap än idag, av samma skäl som ovan. När inte Google och Wikipedia fanns så var t.ex. ett lexikon ovärderligt i bokhyllan.

 

Här följer ett urval av stora, och några mindre stora, böcker som gavs ut och lästes under "vårt" decennium.

 

Hör gärna av Dig och tyck till!

Bild laddas...

Sjukvården var på god väg att rationaliseras med färre och större sjukhus. Det är mot den här politiken som läkaren P C Jersild riktar udden i denna roman. Boken blev i början på 80-talet en omtalad TV-serie. (1978)

Textruta: Babels Hus						 
Bild laddas...

Var Du med på 70-talet så är det ganska troligt att Du hade (har?) Bra Böckers gröna lexikon i bokhyllan. Medlemskap i deras bokklubb innebar en lexikondel per bokpaket, förutom ”vanliga” böcker. (1973 )

Textruta: Bra Böckers Lexikon

Krigsroman om en legosoldat som blir fångad och torterad i den fiktiva nationen Zangora. Efter att ha blivit fri återvänder han för att leda en revolution som skall störta landets diktator. (1974)

Textruta: Krigshundarna
Bild laddas...

Historien, som verkligen berör, om slaveri och en familj vars historia börjar med anfadern Kunta Kinte. Han bortfödes 1767 som slav från Gambia. Boken handlar om familjen fram till "dagens" USA. (1977)

Textruta: Rötter		         
Bild laddas...

Av alla kokböcker så intar KFs Vår Kokbok en särställning, nästan i klass med Bra Böckers Lexikon (se ovan). I 70-talsupplagorna var vi många som läste oss till de första stegen i kokkonsten. (1974)

Textruta: Vår kokbok		         
Bild laddas...

Ett synnerligen brutalt mord på en sjuk (men mycket elak) polis som är inlagd på Sabbatsbergs Sjuhus. Boken filmatiserades senare, 1976, och gavs då titeln "Mannen på taket". (1971)

Bild laddas...

En Alistair MacLean-historia om en mördare på ett fartyg med destination Björnön i Norra Ishavet.

Upplägget i MacLeans böcker är ofta likartad (!)med en ond figur i ett för övrigt gott sällskap. Gärna i en ovanlig miljö. (1971)

Textruta: Björnön   
Textruta: Den vedervärdige mannen...

En i högsta grad samhällskritisk bok om fångvård, kriminalitet och knark. Trots allvaret rymmer romanen en stor dos humor. "Kennet Ahl" stod för författarparet Christer Dahl & Lasse Strömstedt  (1974)

Textruta: Grundbulten	         
Bild laddas...

Das Boot av tyske Lothar-Günther Buchheim blev Ubåt när den gavs ut i Sverige 1973. Boken blev en stor framgång med sin råa och brutala skildring av livet på en ubåt under 2:a VK. (1973)

Sorglustig tegelsten som blev en stor succé. Garp kom till när hans mamma desperat tvingade sig på en döende soldat - istället för insemination. Han växer sedan upp i skuggan av sin mor. (1978)

Textruta: Garp och hans värld
Bild laddas...

Ungdomsroman av stora mått! Jacks öden och äventyr i Stockholm, Norrköping & på Gotland fängslade, berörde och roade. "Det var på den tiden då jag bodde i en park...". Så börjar boken. (1976)

Textruta: Jack
Bild laddas...

En skrämmande roman om straffläger i Sovjetunionen under Stalintiden. Författare är  Aleksander Solzjenitsyn (på "svenska" Alexander Solsjenitsyn) som levde mellan 1918 - 2008. (1972) 

Textruta: GULAG-arkipelagen
Textruta: Ubåt
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

En thriller av Lucien Nahum. Handlingen kretsar kring en ovanlig flygplanskapning med hjälp av ett stridsflygplan (!). En medkumpan stjäl under tiden guld och smycken som de sedan skall fly med. (1977)

Textruta: Flygplan kapat klockan 13.22

Ekelöfs enda roman väckte uppmärksamhet när den gavs ut. En självbiografisk skildring om livet som ensam mamma med ett slitsamt och dåligt betalt jobb som städerska.

(1970)

Textruta: Rapport från en skurhink
Bild laddas...Bild laddas...

En så kallad pusseldeckare med komiska inslag. Vem pseudonymen Bo Balderson står för är aldrig avslöjat. Hen/dem gav ut totalt elva böcker på samma grundtema. (1971)

Textruta: Statsrådets fall
Bild laddas...

I Ira Levins thriller får en nazistjägare reda på att Adolf Hitler har klonats 94 gånger i Brasilien, och att klonerna är spridda över hela världen. Boken filmatiserades 1978 med bl.a. Gregory Peck. (1977)

Textruta: Pojkarna från Brasilien
Bild laddas...Bild laddas...

Årtalen inom ( ) anger när boken gavs ut första gången på svenska.

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

En dag på landet hos en utflyttad gröna vågen - familj blir helt olik alla andra dagar. Plötsligt är pappan och hans lilla son helt ensamma! Vad är det som har hänt egentligen, eller är det verkligen något som har hänt? (1977)

Textruta: Evakueringen   
Bild laddas...

Thriller av Jack Higgins (pseudonym för Harry Patterson) om tyska fallskärmssoldaters försök att kidnappa Winston. Boken filmatiserades 1976 med bl.a. Sven-Bertil Taube i en liten roll. (1976)

Textruta: Örnen har landat

Klockan tre en måndag går larmet i Stockholm. Vem bryr sig? Det vet ju alla att sirenerna på taken testas en gång i månaden klockan tre. Men denna gång är det faktiskt ingen test, det inser de flesta allt för sent. (1976)

Textruta: Måndag klockan 3

I en nära farmtid har det civiliserade livet kollapsat. Kvar i ett hyreshus sitter en kvinna vid sitt fönster och ser världen rasa samman och överlevande gäng dra omkring. Och hon har en liten flicka att ta hand om. (1975)

Textruta: En överlevandes minnen

Ett spänt äktenskap gör att lagerarbetaren Robert och sjukvårdsbiträdet Fanny inleder en kärleksaffär. Till att börja med blir måndagarna en lyckodag. Men relationen krackelerar och krisen närmar sig. (1974)

Textruta: Måndagarna med Fanny
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio