Radio

The 70s -

I radion spelades ibland bra musik. Ibland alltså. Utbudet var ju väldigt långt från dagens radioutbud.

 

Men vad menas då med bra musik? Ja, var man ung på 70-talet så var väl bra musik ofta lika med ny musik - och så är det förstås även idag.

 

Hur som helst så fanns det ju en del värt att lyssna på, och det handlade främst om listorna men även t.ex. programmen med Kjell Alinge.

 

Alldeles i slutet av 70-talet kom sen närradion och förlöste oss. Radio SBC var nog mest känd (se nedan). Och så fanns ju så klart Radio Lumembourg, räddaren i natten!

 

Missa inte att The 70s sänder radio på 101,4 MHz och via Nätet!

Bild laddas...Textruta: Kjell Alinge har för alltid skrivit radiohistoria med sina märkliga träffsäkerhet. Sketcher där han tillsammans med Janne Forsell satte fingret på aktuella händelser, på ett härligt sjukt humoristiskt sätt.
Textruta: Hemma hos			Mer ► 		Textruta: Lördagsmorgon med Melodikrysset, det är en riktig klassiker! Program-ledare då var Peter Olle Granberg, senare även Bengt Haslum. "Ju mer vi är tillsammans" var, och är, signaturmelodin.
Textruta: Melodikrysset		Mer ► 		Bild laddas...Textruta: Vi fascinerades av Kersti Adams-Ray när hon presenterade de mest sålda skivorna! Att det var just de mest sålda gjorde också att det kom in annat än ren pop på denna lista, "Livet är en fest" t.ex. 
Textruta: Kvällstoppen		Mer ► 
Bild laddas...Bild laddas...

Den något mindre kända efterträdaren till Tio i Topp var topplistan Poporama. Frontfiguren Kaj Kindvall (bilden) är desto mera känd. Listan gick ut i etern några månader efter Tio i Topps nedläggning.

Textruta: Poporama
Bild laddas...

I det bleka radioutbudet framstod Radio Luxembourg som räddaren i nöden. På knastrig mellanvåg kunde vi höra musik som nästan aldrig spelades i Sveriges Radio, och så fanns det reklam!

Textruta: Radio Luxembourg (MW)	
Bild laddas...Bild laddas...Textruta: Omåttligt populära Rakt över disc startade under 70-talets sista år. Clabbes fantastiska ordvighet satte en mycket stark prägel på programmet. Musiken var disco men även lite mer udda låtar.
Textruta: Rakt över disc		Mer ►

Lördagsmorgon kl 8 var lika med Hasse Tellemar. Han talade tålmodigt med de som lyckats komma fram till programmet och Kjell Fröderberg letade skickligt fram önskeskivorna.

Textruta: Ring så spelar vi
Bild laddas...

Svensktoppen, start 1962, hade flera programledare, men ändå förknippar vi det gärna med Kent Finell (bilden). Men visste Du att Arne Weise ledde svensktoppen en del av 1978?

Textruta: Svensktoppen

Från 1972 kunde alla som var högst 13 år skriva till Ulf Elving (bilden). Hade lyssnaren tur kunde han/hon bli uppringd och bl.a. få svara på en fråga och vinna en eller flera skivor.

Textruta: Upp till 13	
Bild laddas...

Radio SBC (Saltsjöbadens Broadcasting Corporation) var en av de närradiostationer som startades 1979. Dagens kommersiella lokalradio är dess efterföljare.

Textruta: Radio SBC (Närradio, Stockholm)

 

Bild laddas...Textruta: Fram till 1974 kunde vi varje vecka följa med i musiktrenderna via Tio i Topp. På 70-talet var manometerknapparna ersätta med omröstning via telefon. 70-talets programledare var ingen mindre än Kaj Kindvall.
Textruta: Tio i topp			Mer ►

Under decenniets första år (till 1973) kunde vi ännu avnjuta det klassiska programmet "Bilradion" (som det nog mest fick heta) med C-G Hammarlund (bilden). En senare uppföljare var "Hallå trafikant".

Textruta: Sveriges bilradio
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio