Alla slags tidningar

The 70s -

Tidningarna hade en viktig, och lite annan, roll på 70-talet. Många av de publikationer som fanns då är idag nedlagda.

 

Även om tidningsutbudet fortfarande är stort, ja rent av mycket stort, har det till en viss grad bytt karaktär.  Den folkligare, ja ibland rent av proggresiva, framtoning som var vanlig på 70-talet har idag allt mer fått ge vika för en betydligt luxuösare stil. Själva tidningarna som sådan är idag också glamorösare med t.ex. tjockare papper och mer avancerat tryck.

 

Men på 70-talet fanns allt från Musiken Makt, med sitt radikala budskap, till  amerikanska serietidningen Stålmannen att tillgå i kiosken, för det var ofta där vi köpte våra lösnummer.

 

Tidningar om t.ex. bilar, båtar och hemelektronik är exempel på dessa tidskrifter. Ett av dessa alster var "Teknik för Alla", som existerade mellan 1940 och 2001. TfA behandlade det mesta inom området teknik, från ljud & bild till bilar.

Textruta:  Faktatidningar

"Allt om Mat" är väl en självklar representant för denna grupp av tidskrifter som i stort introducerades på 70-talet. Tidningen kom ut med sitt första nummer i oktober 1970 och blev snabbt en stor försäljningsframgång.

Textruta:  Mat & Dryck

Det är svårt att undgå den eminenta tidningen "MAD" under denna rubrik. Redan 1960 kunde vi köpa det första numret av "Svenska MAD" och på både 60- och 70-talet blomstrade tidningen under Lasse O'Månssons ledning.

Textruta:  Humor

Dessa tidningar som på ett lättsamt sätt behandlar ämnen som t.ex. kändisar, mode och kärleksliv. "VeckoRevyn" började ges ut redan 1935 men på 70-talet bytte den stil till ungdomstidning.

Textruta:  Hem & Inredning

70-talets musiktidningar finns det två helt olika exempel på här på The 70s. "Tiffany" (se bild ovan)  handlade om den s.k. populärmusiken medan "Musiken Makt" behandlade den proggresiva musikrörelsen.

Textruta:  Musik

Från 1957 guidade oss "Röster i Radio TV" i kanalutbudet, som ju inte var särskilt stort. Tidningen är dock äldre än så och under det kortare namnet "Röster i radio" (så klart) kom det första numret ut redan på 30-talet.

Textruta:  TV & Radio	         
Textruta: Helt själklart visar här The 70s ett nummer av "Kalle Anka & C:o" för att illustrera serietidnings-genren. Kalle och hans vänner är ju seriernas otvivelaktiga härskare. Walt Disney skapade på 30-talet en superkändis.
Textruta:  Serier					Mer ►

"Vi i Villa" var (grundad 1956), och är, en gratispublikation som delades ut till alla villahushåll i landet. Att bläddra i ett nummer från 70-talet ger en ganska bra bild av hur vi levde då, även om vi bodde i lägenhet.

Textruta:  Veckotidningar
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Textruta:  Övriga tidningar

Hit hör tidningar inom många olika områden. Hobby, korsord, hälsa och även s.k. herrtidningar är några exempel. "Allt om Hobby" grundades 1966 och ges fortfarande ut. Tidningen handlar främst om modellrelaterad hobby som t.ex. modellflyg.

Bild laddas...Bild laddas...Textruta: Klicka för mer!
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio