Våra bilar (och t.ex. båtar) drevs av bensin, eller hur? Javisst fanns det personbilar med dieselmotorer också på 70-talet, men de var relativt få. Diselbilar (oftast Merceders eller Peugeot) gick mest som Taxi eller hos de som hade dieseltankar hemmavid, lantbrukare och åkare av olika slag.

 

Så därför handlar det mest om just bensin här. Bensin ja, det fanns ju olika "kvalitéer"; Regular (93 oktan), Premium (97 oktan) och Super (99 oktan) och därmed också olika priser. Men en sak hade de gemensamt, alla innehöll bly. Men forskningen och debatten om blyad bensin började i mitten av 70-talet. Och redan 1977 lanserade OK "lågblybensin" (men det skulle dröja ända till första hälften av 90-talet innan blyet försvann helt från bensinen).

 

Generellt förbrukade bilarna mer bensin och tankarna i bilarna var mindre. Men det gjorde inte så mycket, för bensinen var billig (se nedan) och mackarna låg tätt.

 

Billigare? Ja en liter bensin kostade 1975 cirka 1 krona och 35 öre. Idag motsvarar det ett pris på 6 kronor och 80 öre per liter. Under halva priset alltså (se vidare tabellen här nedan). Så som sagt, vad gjorde att det gick åt några deciliter mer per mil?

 

The 70s bjuder också på en kavalkad över några vanliga bensinstationsmärken från 70-talet. Ett enda av dessa märken har överlevt, Shell. Men Gulf är också på väg tillbaka! OK finns ju också förvisso kvar på marknaden men nu som OKQ8.

 

Dessutom; bilderna på bensinstationerna nedan är riktiga godbitar!

Bensinen vi tankade

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Såldes 1983 till Q8

Bild laddas...

Såldes 1995 till Preem

Bild laddas...

Såldes 1981 till Shell

Bild laddas...

Finns kvar

Bild laddas...

Såldes 1985 till Statoil

Bild laddas...

Såldes 1993 till Uno-X & Statoil

Bild laddas...

Såldes 1979 till SP (OK)

Bild laddas...

Såldes 1985 till Hydro

OK såldes delvis till Preem 1999. Resterande stationer gick ihop med Q8 och bildade OKQ8

Bensinpriser längre ned på sidan !

 

Bild laddas...Bild laddas...

Anmärkning: "nu" = 2011

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Bilar    Båtar

Bensin    Nya bilar 1973    I trafik 1975