Mat hemma

The 70s -

Vad, och hur, lagade vi vår mat hemma i våra färgrika kök?

 

Här finns några exempel på vanliga rätter på middagsbordet. Några är "finrätter", som även kunde förekomma på krogen, men många är mer vardagsbetonade rätter.

 

Till vår hjälp hade vi kokböcker, men det var ingalunda det enorma utbud av matlagningsböcker som vi översköljs med idag. Och så var det bilderna i dessa receptböcker - nästan alltid murriga i färgerna, om de inte var svart/vita såklart.

 

Matlagning på TV? Nej, det var det ont om men Ria Wägner bjöd i alla fall på matlagning i realtid i "Hemma".

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Borsjtj

Rödbetsoppa, som oftast åts med gräddfil då originalets Smetana sällan fanns att tillgå. Soppan härstammar från Ukraina men förekommer i olika variationer i hela östra Europa.

Bild laddas...

Chili con carne

Typisk bjudmat på 70-talet, i alla fall i yngre hem.

Många varianter finns på denna rätt men bönor, kött. lök och tomat var vanliga ingredienser. Och så chili så klart.

Bild laddas...

Drömskinka

Skinka, grädde och tomat i någon form. Samt gärna portvin eller annat vin. Ja, det är grunden i drömskinka. Sedan fanns det ju så klart variationer och tillägg som t.ex. sparris och curry.

Bild laddas...

Entrecote med grönpepparsås

Här handlar det om en av 70-talet definitiva paradnummer både på krogen och som fin bjudmat i hemmen. Pommes frites skulle det också helst vara till.

Bild laddas...

Falukorv i ugn

Det var mycket tomater under vårt 70-tal. Här kommer de igen som sällskap till klassikern falukorv. Och så senap samt ost. Till serverades potatismos, gärna gratinerat i ugnen det också.

Bild laddas...

Flygande Jacob

Otrolig succé gjorde denna minst sagt märkliga rätt. Första gången vi såg receptet var i Allt om Mat 1976. Skapare av rätten var Ove Jacobsson som arbetade med flygspedition.

Bild laddas...

Fylld paprika

Paprikor fyllda med någon form av köttfärsröra samt  med fördel ostgratinerade. Ja var Du med på 70-talet åt Du helt säkert det ett antal gånger. Varianter med vegetarisk fyllning förekom också.

Bild laddas...

Hawaiikassler

Meningen med denna sida på The 70s är ju att lyfta fram typisk 70-tals mat. Kassler med ananas uppfyller helt klart kriterierna. Ananasen kom från en burk som det ofta stod DelMonte på.

Bild laddas...

Kycklinglevergryta

Gott eller inte gott? Ja meningarna är verkligen delade om den saken.

Hur som helst så var det, förutom kycklinglever, ofta lök, äpple och grädde i denna vardagsgryta.

Bild laddas...

Mandelfisk

Att ha mandel på ugnsfisken var  ett djärvt grepp , tyckte vi i alla fall då, som gick hem. Fisken var Torsk. Att den senare i stort sett skulle ta slut anande ingen då.

Bild laddas...

Nasi Goreng

Det skulle vara exotiskt minsann!  Vår vanliga Pytt i Panna fick därför ge plats för denna indonesiska variant med näst intill obligatoriska ärtor och hackad paprika samt kyckling eller rent av räkor därtill! I bästa fall...

 

Bild laddas...

Omelett

Ägg ville vi gärna äta på 70-talet, och då var omelett perfekt. Man fyllde den med vad som fanns hemma, t.ex. skinka, korv eller svamp. Ett annat alternativ var att köpa färdig fyllning, fanns på burk från Abba.

Bild laddas...

Ostfondue

Nu talar vi verkligen 70-tal! Ja, ostfonduen hörde definitivt till de riktigt trendiga maträtterna under decenniet. Annan fondue förekom också men ostvarianten var, och är, mest populär.

Bild laddas...

Ostsufflé

Ost i alla former, särskilt gratinerad, var inne. Steget till den populära, men lite knepiga, ostsufflén var inte långt. Alla sorters hårdost (ostkanter...) kunde användas, men gärna av typ Grevé.

Bild laddas...

Oxfilé Provencale

Här blev t.o.m. entrecoten med sin grönpepparsås utmanövrerad. Rätten är faktiskt helt svensk trots namnet. Råstekt potatis, vitlök, persilja, tomater och så klart oxfilé är ingredienserna.

Bild laddas...

Smörgåstårta

Kall bjudrätt som blev omåttligt populär under 1970-talet. Vitt bröd med mellan-/topplager av majonnäs och t.ex. rökt lax, räkor eller skinka är grunden. Gurka och ägg ingår också ofta.

Bild laddas...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Alkohol    Godis & Glass    Matlagning