Alkoholhaltiga drycker - The 70s

The 70s -

Ja här handlar det alltså om drycker med alkohol, på ett eller annat sätt.

 

"Törstsläckare" av allehanda slag kommer att särskådas. Var de specifika för vårt 70-tal, som t.ex. mellanöl och vinet Parador, så är de naturligtvis extra intressanta.

 

Men The 70s tittar såklart också på hur de kunde införskaffas. Allt ifrån Systembolagets sortiment, priser och regler till Taxfree ombord på Ålandskryssare.

 

 

 

 

Bild laddas...Textruta:  Öl 
Bild laddas...

Precis som med öl så var sortimentet på Systembolaget även här mycket mer begränsat än idag. Utbudet av t.ex. Single Malt kunde räknas på ena handens fingrar. Men av brännvin fanns det lite mer att välja på...

Textruta:  Sprit

Har Du också stått där i kön till kassan där flaskorna kunde beställas, betalas och tas' med hem? Det var långt innan Bolagets snabbköpskoncept.

Minns Du kanske även den röda lampan?

Textruta:  Systembolaget
Bild laddas...

Var inte vinet oftast av väsentligt lägre kvalité än idag? Parador, Vino Tinto, och  för att inte tala om Beyaz, är väl ändå talande exempel på det.

År 1973 var priset för en helflaska Beyaz 6,25 kr, inkl. 40 öre pant...

 

Textruta:  Vin	
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

En liter vodka för 36 kronor! Ja det var "belöningen" för att man gav sig ut på Östersjön kring 1977. Inte konstigt att alla Ålandsbåtar var, i dubbel bemärkelse, fulla av törstiga och fyndlystna resenärer.

Textruta:  TaxFree					Mer ► 	Bild laddas...

Minns Du "Kirsberry"? Minnet kanske dock inte är bara positivt för alla... 

Likörflaskan innehöll ofta banan eller chokladlikör av Systemets eget märke. Lyxigare (och godare) var Kahlua med mjölk, "vuxen-Oboy"...

 

Textruta:  Starkvin, likör m.m.
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Mellanöl fanns i var mataffär fram till 1 juli 1977. Öl II B hette, den tydligen alltför populära drycken, officiellt. På Bolaget fanns det starköl (max 5,7 %!). Sorterna var få, nästan alla var av typen lageröl.

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Alkohol    Godis & Glass    Matlagning