Underhållning på vita duken - The 70sThe 70s -

Ganska ofta gick vi på Bio. Och det var inte så konstigt för på TV var utbudet minst sagt magert. Och DVD, ja t.o.m. VHS, hörde framtiden till!

 

Men bioutbudet var stort. Jo, det fanns ju betydligt fler biografer i stan än vad det finns idag. Minns Du t.ex. Vinterpalatset vid Norra bantorget? En fantastisk bio som skandalöst nog revs av LO!

 

Här presenteras nu ett urval av de stora filmerna på 70-talet, utan någon som helst inbördes ordning. Fler fördjupningar kommer eftersom.

 

I möjligaste mån har bilder och affischer med de svenska filmnamnen valts.

Bild laddas...Textruta: Alien (Alien) var en banbrytande film inom skäckgenren. I huvud-rollen ser vi Sigourney Weaver. Handlingen:
En ond främmande varelse har lyckats ta sig ombord på ett frakt-rymdskepp. (1979)
Textruta: Alien				Mer ►		Bild laddas...Textruta: Blåningen (The Sting)
bjuder på både Paul Newman och Robert Redford. 
Handlingen: Två skojare i 30-talet Chicago råkar råna "fel" person, en betydande gangsterboss. (1973)
Textruta: Blåsningen			Mer ►
Bild laddas...Textruta: Ulf Lundell formidabla debutroman som film. Ulf själv var först tänkt att få huvudrollen men den gick ändå till Göran Stangertz till slut. Handlingen: Jack är en bohemisk dagdrivare i det tidiga 70-talet. (1977)
Textruta: Jack				Mer ►

American Graffiti hette filmen i original och i huvudrollen ser vi Richard Dreyfuss.

Handlingen: Ett gäng med collegeelever  träffas, på 60-talet, för en sista  fest efter sin examen (1973)

Textruta: Sista natten med gänget
Bild laddas...Textruta: SOS Poseidon (The Poseidon Adventure) är en av flera katastroffilmer från 70-talet. Med bl.a. Gene Hackman. Handlingen: På nyårsnatten träffas lyxkryssaren Posedon av en jättevåg. (1972)
Textruta: SOS Poseidon		Mer ► 		         
Bild laddas...

Robert De Niro spelar huvudrollen i denna otäcka storfilm. Handlingen; en ung taxichaufför spårar ur, efter alla intryck från sina nattliga arbetspass, och är på väg mot en katastrof. (1976)

Textruta: Taxi Driver		         
Bild laddas...Textruta: Close Encounters of the Third Kind var original-titeln och i rollistan fanns bl.a. Richard Dreyfuss & François Truffaut. Handlingen: Om vår första kontakt med en främmande intelligens. (1977)
Textruta: Närkontakt av tredje graden Mer ►
Bild laddas...

I denna otroligt populära discofilm spelar John Travolta & Karen Lynn Gorney huvudrollerna. Handlingen: Den unge Tony lever för lördagarna då han är kung på det lokal discot. (1977)

Textruta: Saturday Night Fever	         
Bild laddas...

Storfilm efter Vilhelm Mobergs romansvit. Med många av tidens stora skådespelare, bl.a. Max von Sydow & Liv Ullman. Handlingen; drivna av djup fattigdom utvandrar delar av en Smålandsby till USA. (1971/1972)

Textruta: Utvandrarna/Nybyggarna	         
Bild laddas...

Gökboet (One Flew Over the Cuckoo's Nest) gick i  över tio år på svensk bio och innebar genombrott för Jack Nicholson. Handlingen: En fånge spelar galen och hamnar på mental-sjukhus. (1975)

Textruta: Exorcisten (The Exorcist) med bl.a. Linda Blair & max von Sydow. Handlingen: en riktigt ruskig rysare om en besatt flicka och den djävulsutdrivning som skall rädda henne. (1973)
Textruta: Exorcisten			Mer ► 
Bild laddas...

Hair var en av 70-talets riktigt stora musikfilmer. Med, bland många andra, John Savage. Handlingen: En kille från landet ska rycka in i lumpen. På vägen träffar på ett gäng hippies. (1979)

Textruta: Hair

Grease (Grease) var musikfilmen som gjorde dundersuccé med John Travolta  & Oliva Newton-John. Handlingen: På ett college möts två sommarförälskade elever oväntat. (1978)

Textruta: Grease
Bild laddas...

Gudfadern (The Godfather) med Marlon Brando & Al Pacino hör till de riktigt stora filmerna. Handlingen: En mäktig maffiaboss driver ett brottsimperium elegant men känslolöst.

(I-1972, II-1974)

Textruta: Gudfadern I & II
Bild laddas...Textruta: Gökboet
Bild laddas...

Den suggestiva filmen (Aguirre - der Zorn Gottes), av den legendariska regissören Werner Herzog med lika omtalade skådespelaren Klaus Kinski, handlar om conquistadorer på jakt efter Eldorado. (1972)

Textruta: Aguirre - Guds vrede

En gammal man, Jack Crabb, (Dustin Hoffman) minns sitt händelsefyllda liv. Han växte upp bland indianer och slaget vid Little Bighorn var han i högsta grad inblandad i. (1970)

Textruta: Little Big Man

Underbara Välkommen Mr Chance! (Being there) handlar om den underbegåvade trädgårdsmästaren Chance (Peter Sellers) som plötsligt kastas ut i en tillvaro han bara känner via TV. (1979)

Textruta: Välkommen Mr Chance!

Filmen utspelar sig både före, under och efter några kompisars tjänstgöring i Vietnamn. Mest kända är nog scenerna från tiden i Vietnamn, inte minst när de är krigsfångar hos Vietcong. (1978)

Textruta: Deer Hunter

I ett framtida England drar Alex och hans höga ligistgäng runt för att mörda och våldta. När han åker fast väljer han, istället för ett långt straff,  att genomgå en kur som helt förvandlar honom. (1971)

Textruta: Clockwork Orange

Ung smågangster blir oskyldigt anklagad för mord och satt i grymt fängelse i Franska Guyana. Filmen är baserad på Henri Charrières påstådda självbiografiska berättelse.  (1973)

Textruta: Papillon

Engelska titeln är betydligt mer beskrivande; "Monty Python and the Holy Grail". I jakten på den heliga graalen ger sig Kung Arthur med sina riddare ut på en märklig färd. (1975)

Textruta: Monty Pythons galna värld

Den sista färden (Deliverance) beskriver några affärsbekanta som skall paddla nerför en flod i en avlägsen byggd i USA. Färden blir våldsam på ett sätt som de aldrig kunnat ana. (1972)

Textruta: Den sista färden

Gangster- och musikfilm från och om Jamaica. Filmen handlar (inte helt oväntat) om musik, kriminalitet och korruption. Jimmy Cliff står för mycket av både musiken och skådespeleriet. (1973)

Textruta: The Harder They Come

En seriemördare, "Scorpio" (Andrew Robinson) idkar mordutpressning mot polisen som skickar "Dirty" Harry Callahan (Clint Eastwood) för att oskadliggöra honom. (1971)

Textruta: Dirty Harry

Den sista mannen (The Omega Man) är baserad på en bok av Richard Mathesons. Efter ett krig med biologiska vapen kämpar Robert Neville (Charlton Heston) mot förvandlade överlevare. (1971)

Textruta: Den sista mannen

Hajen (Jaws) är en skräckthriller om en mycket aggressiv gigantisk vithaj som hotar ett kustområde i USA. Filmen är regisserad av Steven Spielberg (vem annars…). (1975)

Textruta: Hajen

Star Wars är den första inspelade filmen om ett avlägset framtida ont rymdimperium och dess motståndsgrupper.  Filmen vann ett flertal Oscars, bl.a. för bästa filmmusik och specialeffekter. (1977)

Textruta: Stjärnornas krig

Den märkliga svenska filmtiteln (original; Young Frankenstein) döljer en underbar parodi, helt i svartvitt, på den ursprungliga långfilmsversionen av Frankenstein från 1931. (1974)

Textruta: Det våras för Frankenstein

Något så ovanligt som en rysk film (Солярис), efter en bok av den polske författaren Stanislaw Lem. En psykologisk film med lågt tempo om en rymdstation runt en avlägsen planet. (1972)

Textruta: Solaris

En av Woody Allens stora komedier. Om kärleksproblemen mellan Alvy Singer (Woody Allen) och Annie Hall (Diane Keaton). Paul Simon har också en roll i filmen. (1977)

Textruta: Annie Hall

Apocalypse Now är regisserad av  Francis Ford Coppola och tilldrar sig under Vietnamnkriget. Filmen handlar om jakten på  överste Kurtz (Marlon Brando) i Kambodjas djungler. (1979)

Textruta: Apocalypse

Die Blechtrommel är baserad på en bok av Günter Grass. Handlingen är förlagd till den stad som då av tyskarna kallades Danzig, nuvarande Gdańsk, på 1930-talet. (1979)

Textruta: Blecktrumman
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio