Kläder & skor på 70-talet

The 70s -

Modet under ett årtionde förändras en hel del, och det gäller så klart även 1970-talet. Under de första åren av decenniet var det 60-talets Beatles och Twiggyinspirerade mode som påverkade hur vi klädde, och klippte, oss. Och i slutet av årtiondet gled det mer mot den pastelliga och hårfluffiga stilen.

 

Men vad är då typiskt för 70-talet? Ja utan tvekan är det de utsvängda byxorna (t.ex. v-jeans…), färgerna och de slimmade skjortorna/topparna. Men även vida färggranna kläder á la flower power.

Bild laddas...Textruta:  För henne

Varför tittade dåtidens modeller ofta uppåt (eller gör man så fortfarande)? Hur som helst, byxorna var breda nedtill men så tajta som möjligt upptill. Och solgult, vad sägs om det?

Textruta:  För honom
Bild laddas...Textruta:  För båda könen 
Textruta:  För olika livstilar

På bilden här intill syns det ju verkligen tydligt att det handlar om tidigt 70-tal, närmare bestämt 1971. Sjuttiotalet med tydlig influens av 60-talet alltså. Kombinationen rosa och orange är tung!

Bild laddas...

Många grupperingar i 70-talets samhälle skapade sin egen speciella klädstil. Hippies, punkare och raggare är några exempel på livsstilar med tillhörande väl synlig klädkod.

Här handlar det om allt från unisexdressar till mössor, halsdukar och annat som sträcker sig över "könsgränsen". Att ha samma modell av hemstickade tröjor var en annan företeelse.

Textruta:  För barn

Tajta, skarpa och klara färger var några utmärkande tecken även för barnkläderna på 70-talet. Polotröja och snickarjeans var väldigt inne. Och vad sägs om kavajliknande jackor?

Bild laddas...Textruta:  För nytta & prydnad 
Bild laddas...

Glasögonen här intill passar helt klart till detta område. Eller vad sägs om armbandsur med digitala lysande röda siffror (som bara lyste några sekunder om man tryckte på en liten pillig knapp).

Textruta:  För fötter				Mer ►
Bild laddas...Textruta: Spännvidden var stor, allt från näbbstövlar till platåskor kunde sitta på fötterna. Fast antagligen inte på samma fötter… Träskor, gärna med  färg, var också hett under sjuttiotalet.
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...
Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Skor