Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

De snabba och stabila

The 70s -

Få båtar från 60 och 70-talet är väl så kultförklarade som norska Fjordling. Egentligen är det väl tveksamt om den legendariska Fjordling 17HT, som det handlar mest om här, passar på The 70s. Modellen är egentligen en 60-tals båt. Den började nämligen tillverkas 1962 och originalet lades ned precis när 70-talet började. Men många av dess båtar finns fortfarande kvar och på 70-talet var de ju hur heta som helst. Dessutom har många varv senare, och till och med nu, använt formen för Fjordling 17.

 

Fabriken som skapade denna genialiska båt hette Fjord Plast och konstruktören var norske Jan Herman Linge. Båten var från början avsedd för ganska små motorer på upp till cirka 40 HK. Men skrovets skarpa V-botten, med sin genialiska tunnel, gjorde att de kunde bära betydligt större motorer än så.

 

En suverän sjöbåt som gör sig särskilt bra i  krabba skärgårdsvatten - och i höga farter!

 

Den tidigare nämnda tunneln i skrovet gör båten stabil vid stillaliggande, och i låg fart, trots den skarpa bottnen. När farten överskrider 5-7 knop töms tunneln på vatten och båtens formidabla egenskaper i fart ger sig tillkänna.

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Bilar    Båtar